Persoonlijke lening

De persoonlijke lening werd in de tweede helft van de vorige eeuw geïntroduceerd en vormt vandaag de dag een bijzonder populair consumptief krediet voor particulieren. Het is een lening die maar al te goed past bij het lenen voor een auto, motor, caravan of zelfs een boot. De persoonlijke lening kan echter ook gebruikt worden voor kleinere consumptieve goederen of diensten.

Een mooie eigenschap van de persoonlijke lening is dat u zelf veel kunt bepalen over hoe de lening komt te verlopen. Uw stem is heel belangrijk bij het instellen van een looptijd. U kunt dus zelf bepalen of u lagere maandlasten verkiest over een kortere looptijd. Goedkoop geld lenen met een goedkope persoonlijke lening is hierbij dus altijd een mogelijkheid.

Aflopende persoonlijk lening

De persoonlijke lening is een aflopend krediet. Dit houdt in dat u vaste maandlasten moet betalen gedurende de met u overeengekomen looptijd van de persoonlijke lening. De maandbedragen van de financiering bestaan voor vaste delen uit aflossing en rentevergoedingen.  Het is mogelijk om tussentijds meer af te lossen dan de afspraak was, maar dit is niet boetevrij, zoals bij een doorlopend krediet.

Wanneer persoonlijke lening afsluiten?

De persoonlijke financiering past zowel bij grotere als bij kleinere aankopen. Het krediet zou goed passen bij de financiering van een nieuwe auto, maar ook als uw wasmachine het net heeft begeven, is het mogelijk om deze met een persoonlijke lening te vervangen.

Tijd & rente persoonlijke lening berekenen

Wanneer u een persoonlijke lening afsluit, dient u rekening te houden met de (economische) levensduur van het te financieren product. Het wordt sterk aangeraden om de looptijd van de lening binnen de grens van deze levensduur te houden. U wilt tenslotte geen lening met een looptijd van 6 jaar, terwijl het product binnen 3 jaar al aan vervanging toe is.

Voordelen persoonlijke lening afsluiten

  • U weet altijd precies wat u te wachten staat met deze vorm van geld lenen. De maandlasten (rente en aflossing) en het aantal termijnen van de lening worden vastgelegd in de leenovereenkomst. Deze lasten worden tussentijds niet gewijzigd, hierdoor bieden persoonlijke leningen zeer veel zekerheid voor de kredietnemer;
  • Het rentetarief van de persoonlijke lening is vaak voordeliger dan het rentepercentage van een doorlopend krediet. Tenslotte loopt een geldverstrekker geen renterisico. Dit risico houdt in of een kredietverstrekker wel of geen risico loopt verlies te lijden bij een zeer lage rente;
  • Het is goed mogelijk dat de lening wordt aangeboden met een gratis overlijdensdekking.
  • Persoonlijke lening zonder BKR toetsing is mogelijk.