Let op! Geld lenen kost geld.

TIP: Vraag meerdere gratis en vrijblijvende offertes aan en vergelijk het zelf!

Naam      Waarom deze aanbieder?
FerratumSnel geld nodig? Vandaag geld gestort! BKR registratie geen bezwaar Vandaag geld
Nationale NederlandenHet bekende Nationale Nederlanden is dé populaire nieuwkomer op de kredietmarkt. Gratis offerte
KredietSpotterKredietSpotter, 9 uit 10 dat zij de goedkoopste zijn! Gratis offerte

Lenen en de belastingdienst

In 2001 is het Nederlandse belastingstelsel ingrijpend veranderd. Voorheen kon je de rente van leningen aftrekken bij de Belastingdienst. Deze aftrekmogelijkheid kent tegenwoordig veel beperkingen. Zo bestaan er nu twee soorten schulden: box 1 leningen en leningen die in box 3 van het belastingstelsel vallen. Voor geld lenen veranderd er dus een en ander.

Lenen in Box 1

Een box 1 lening is de meest voorkomende schuld. Deze kredieten worden doorgaans gebruikt voor verbetering, onderhoud of de aankoop van een eigen woning. In die gevallen kun je de rente van de lening dus in aftrek nemen bij de Belastingdienst. Voorwaarde hierbij is dat de woning als hoofdverblijf van de koper dient. Meestal is dit de woning waar de koper woont en ingeschreven staat. Om voor aftrek in aanmerking te komen hoeft er niet per se sprake te zijn van een hypothecaire lening. De rente van een onderhandse lening, persoonlijke lening of doorlopend krediet gebruikt voor de aankoop, verbetering of onderhoud van de eigen woning, kan eveneens in aftrek worden genomen.

Lenen in Box 3

Leningen die zijn aangegaan voor andere zaken dan de eigen woning, vallen in box 3. Hier kan het bijvoorbeeld gaan om een persoonlijke lening voor de aanschaf van een auto. Ook een hypothecaire lening kan in box 3 vallen, bijvoorbeeld wanneer een gedeelte van de lening gebruikt is voor de aanschaf van nieuwe meubels.

Druk je vermogen in box 3

Het hebben van een lening in box 3 kan gunstig zijn voor je eigen vermogen in box 3. De lening kan het vermogen namelijk drukken, waardoor je geen of minder belasting hoeft te betalen. Een lening moet in 2010 minimaal 2.900 euro bedragen om hiervan te profiteren. Voor fiscale partners is dit bedrag 5.800 euro. Let op: wanneer fiscale partners samen een schuld van boven 5.800 euro hebben, mogen zij de aftrekbeperking niet omzeilen door bepaalde schulden aan de andere partner toe te delen. Lees hier meer over goedkoop lenen.

Bron: MisterMoney

Deel deze pagina!